Gıda ürünlerinin, gıda güvenliğinin insan ve çevre sağlığı için ne kadar büyük önem taşıdığı kuşku götürmez bir gerçektir. Gıda ürünleri ile alakalı faaliyet gösteren kuruluşların uygulaması gereken FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (FSSC) adından da anlaşılacağı üzere ilgili kuruluşun yaptığı faaliyetlerin gıda güvenliğini riske atacak iç ve dış etkilerin, olayların kontrol altına alınması temeline dayalı olarak oluşturulmuş bir yönetim sistemidir. FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı yayınlanmadan önce gıda güvenliği olarak daha dar kapsamlı HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standardı uygulanmaktaydı. İlerleyen zamanlarda gıda güvenliğinin sadece üretim noktalarındaki risklerinin kontrol altına alınmasının yetersiz kaldığı ve gıda güvenliğinin gerçek anlamda kuruluşun tüm süreçlerinin kontrolü ile sağlanabileceği anlaşılmıştır. Bu sebeple çok daha geniş kapsamlı ve ilgili kuruluşun tüm süreçlerini kapsayan FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı yayınlandı ve uygulamaya konuldu.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ‘nin Kuruluşlarda Uygulanmasının Faydaları :
Kuruluş içinde ve dışında gıda güvenliğinin yüksek önemi bilicinin yaygınlaşmasının sağlanması.
Gıda güvenliğine dayalı önlem uygulamaları ile kuruluşun çok daha kurumsal ve güvenilir bir yapıya ulaşmasının sağlanması.
Gıda güvenliğini tehlikeye sokacak kritik noktalarının belirlenerek bu risklerin önleyici faaliyet kapsamı içinde olumsuz bir olay meydana gelmeden yok edilmesinin sağlanması.
Tüm personelin almış olduğu Gıda Güvenliği eğitimleri ile birlikte kuruluşun tüm süreçlerinin iyileştirilip çok daha güvenilir ve gıda güvenliği riski düşük hale getirilmesinin sağlanması.
Tüm risklerin kontrol altına alınıp meydana gelmeden yok edilebilmesi ile kuruluşun tüm piyasa açısından markasını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir olayın da önlenmesinin sağlanması.
Tüm bu uygulamalar sonucunda kuruluşun markasının yüksek güvenilirlik seviyesinde tüm piyasada dolaşmasının sağlanması.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ‘nin Süreçleri :
Organizasyonun incelenmesi, süreçlerin ve durumlarının belirlenmesi.
Yapılan tespitler göz önünde tutularak faaliyet planının oluşturulması.
Kuruluşta FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitiminin gerçekleştirilmesi.
Sistem dokümantasyon alt yapısının oluşturulması.
Dokümanların süreçlere entegrasyonu.
Süreçlerin iyileştirilmesi.
Süreç odaklı ve genel uygulamaların başlatılması.
Kuruluşta FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitiminin gerçekleştirilmesi.
Sistem uygulamasının çapraz denetim yöntemi ile İç Denetim faaliyeti kapsamında denetlenmesi.
Kuruluş FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi faaliyetleri ve diğer tüm faaliyetlerin Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı ile değerlendirilmesi, gerekli uygulama kararlarının yönetim tarafından alınması.
Denetim ve Belgelendirme kuruluşuna başvuru, 1. ve 2. aşama denetim faaliyetleri.
Başarı durumunda FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikasına hak kazanma.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyonu ve süreçleri hakkında detaylı bilgi almak ve sertifikasyon sürecini başlatmak için Mrtsistem’ e başvuruda bulunabilirsiniz.